Охоронець компартійно-державної еліти Радянської України (майор державної безпеки Петро Григорович Шостак-Соколов) - Бажан, О.; Золотарьов, В. (Краєзнавство, 2022)
Опираючись на документи особової та архівно-кримінальної справи П.Г. Шостака-Соколова, оперативних документів ДПУ–НКВС УРСР досліджується особливості діяльності контррозвідувального, інформаційного, оперативного відділів Державного політичного управління Української СРР у 1930- х роках. З’ясовано особистий внесок П.Г. Шостака-Соколова у придушенні антирадянського повстанського руху, ліквідації опозиційних політичних угруповань у 1920-х роках, проведенні депортаційних акцій в часи масової колективізації сільського господарства, відтворено обставини, за яких він був репресований. Для реалізації зазначеної мети були застосовані біографічний, проблемно-хронологічний, конкретно-пошуковий методи, а також методи психологічної та історичної реконструкції. На підставі виявлених архівних матеріалів розкрито особливості роботи оперативного відділу НКВС УСРР у 1933–1937 рр. та основні напрямки діяльності співробітників Управління НКВС по Чернігівській області у першій половині 1937 року.