Історіограф української фольклористики Кубані (до роковин смерті Віктора Кириловича Чумаченка) - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті йдеться про науковий доробок видатного вченого нашого часу, кубанського україніста Віктора Чумаченка. Авторка зосереджує увагу на публікаціях, які стосуються історії української фольклористики та етнографії. Це статті, присвячені фольклористичній діяльності відомих і невідомих в Україні вчених, які працювали на теренах Воронежчини та Кубані. В. Чумаченко не лише дослідив їхні біографії, взаємини із сучасниками, а й уперше опублікував важливі архівні документи: листування, автобіографії, спогади, фольклорні записи. Авторка вважає праці В. Чумаченка цінним внеском в історію як регіональної, так і всієї української фольклористичної науки.