Презентаційні розмисли: фольклорна проза про голодомори ХХ століття в Україні - Сокіл, В. (Народна творчість та етнологія, 2018)
Монографія про три голодомори ХХ ст. в Україні – перша в національній фольклористиці праця, що ґрунтується на усних джерелах. Вона складається з двох частин – дослідницької та матеріалів (фіксації автора). Розглянуто основні джерелознавчі й термінологічні питання. Увагу зосереджено на ролі традиції, пам’яті, виконавства в цій ділянці, а також особливостях сюжетотворення та каталогізації народних оповідань і переказів. Акценти поставлено на поетикальних вимірах фольклорної прози – епітетиці, компаративних засобах, демінутивах. Уперше проаналізовано міміку та жести оповідачів, якими вони супроводжують вербальні тексти. Наприкінці додано покажчики інформаторів, географії та хронології записів, основних мотивів (українською, англійською, німецькою та французькою мовами). Книга ілюстрована світлинами пам’ятників голодомору в Україні та за кордоном.