Чорнобильська катастрофа та аналіз нормативно-правової бази з питань соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (грудень 1991–2010 рр.) - Бойко, О. (Краєзнавство, 2023)
Мета статті – здійснити системний аналіз нормативно-правової бази з питань соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що була впроваджена у правове поле Української держави, починаючи з грудня 1991 по 2010 рр. У статті використано комплекс історичних методів, зокрема аналізу, порівняння, ретроспективи тощо. З’ясовано, що незважаючи на велику кількість різноманітних публікацій щодо Чорнобильської катастрофи та подолання її наслідків, проблематика системного аналізу нормативно-правової бази з питань соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС залишається ще поки малодослідженою. Показано, що джерельною базою дослідження є системоутворюючі закони Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, накази профільних Міністерств щодо соціального захисту ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. Доведено, що аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою техногенною катастрофою в історії людства та негативно вплинула на суспільно-політичний, економічний та етнокультурний розвиток України. З’ясовано, що у ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС внаслідок великих і малих доз радіоактивного опромінення суттєво погіршився стан здоров’я, який негативно позначився на їх працездатності й відповідно вимагав посилення соціального захисту ліквідаторів з боку Української держави. Виявлено, що основні системоутворюючі акти законодавства України (закони Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, накази профільних Міністерств) посприяли визначенню офіційного статусу ліквідаторів наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС та покращенню їхнього соціального захисту.