Шлюбні орієнтири мешканців Вінниці другої половини XVIII ст. (за матеріялами метричних книг) - Зінченко, А. (Краєзнавство, 2023)
Стаття має метою проаналізувати, як у записах метричних книг парохій міста Вінниці другої половини XVIII ст. відобразилися соціяльні та соціокультурні орієнтири парохіян у виборі шлюбних пар та свідків шлюбного обряду. Під шлюбними орієнтирами тут розумітимемо зафіксовані метричних книгах різноманітні варіяції у виборі пари при поєднанні у сімейне подружжя обрядом вінчання. На жаль, у силу історичних соціокультурних обставин більшість руського населення Правобережної України (у тому числі міщан) були позаписьменними, через це не залишили по собі листування, щоденників, а тому їхні міркування та аргументи щодо вибору шлюбної пари практично не відомі. Хіба що зрідка про них можна дізнатися в матеріялах судових проваджень. В такому разі в ході подібного дослідження можна було б говорити навіть про шлюбні стратегії (розгорнутий виклад мотивів вибору шлюбної пари). Але це в силу щойно сказаного є вельми проблематичним. Нині ж автор бачить своїм завданням аналіз шлюбних орієнтирів.