Михайло Іванович Жам (1931–2002): краєзнавець, музейник, громадський діяч - Жам, О. (Краєзнавство, 2023)
У статті висвітлений життєвий та творчий шлях відомого на Переяславщині краєзнавця, музейного і громадського діяча Михайла Івановича Жама. Публікація приурочена до відзначення (посмертно) М.І. Жама премією імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України 2023 року за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. Акцентується увага на доробку краєзнавця в галузі створення першого вітчизняного скансену – Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, Музею хліба, Музею народного сухопутного транспорту, Музею «Поштова станція» в 1961–2002 рр. Особливу увагу звернено на його громадську роботу, зокрема діяльність в УТОПІК. Також аналізуються основні публікації М.І. Жама, присвячені історії та культурі, ремеслам і промислам Переяславського краю.