Взаємодія володарів капіталів як домінанта ефективності господарської діяльності - Сєріков, А.В. (Вісник економічної науки України, 2024)
Статтю присвячено дослідженню впливів взаємодій володарів засобів виробництва з найманими працівниками на рівень ефективності цього виробництва. Доцільність такого дослідження породжена необхідністю врахування змін в поглядах на найманий персонал, котрий фактично є носієм компететностей (або капіталів), що забезпечують вміле розв’язування виробничих проблем, тобто успіх виробництва. Доведено, що рівень капіталізації виробництва визначається рівнями капіталізації засобів виробництва і людського капіталу. Останні значною мірою залежать від амбітності їхніх володарів, що враховується динамічною моделлю взаємодії цих володарів у вигляді системи двох нелінійних диференціальних рівнянь першого порядку. Аналіз поведінки вказаної системи довів, що непомірна амбітність володарів (носіїв) компетентностей і засобів виробництва може суттєво погіршувати динаміку доданої вартості цього виробництва. Підсумовуючи результати виконаних досліджень, можна стверджувати, що вперше було запропоновано і виконано достатньо формалізоване (тобто математизоване) дослідження питань впливу характеру взаємодії роботодавця з найманими працівниками на ефективність господарської діяльності. При цьому дістало подальшого розвитку використання аналізу виробничих процесів підприємства не в фізичному, а в соціально-економічному просторі.