Інститут військових кантоністів російської армії ХІХ ст. в історичних дослідженнях - Ячменіхін, К. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою статті є аналіз історичної літератури, яка висвітлює існування інституту військових кантоністів російської армії ХІХ ст., зокрема в Україні (Слобідсько-Українська та Херсонська губернії). Опрацьовані історіографічні джерела – праці дослідників ХІХ – поч. ХХ ст. При дослідженні проблеми виділені окремі періоди та основні напрями. Вказувалося, що в історіографії ще не створено наукового підходу до аналізу цієї проблеми. Практично всі автори, як правило, зверталися до окремих її сюжетів. Методологічну основу дослідження становлять принципи наукової логіки, об’єктивності та критики джерел. Серед основних методів історіографічного аналізу проблеми головним є проблемно-хронологічний підхід, а також методи верифікації тих чи інших концептуальних положень. На жаль, на сьогодні відсутні роботи, позбавлені відвертого ідеологічного забарвлення. Наукова новизна роботи: вперше зроблена спроба проаналізувати історію вивчення інституту кантоністів російської армії та сформулювати основні напрями в розв’язанні цієї проблеми на засадах сучасної методології, що базується на принципах поєднання історико-культурних та антропоцентричних методів. На основі аналізу історіографії проблеми можна зробити такі висновки: проблема на сьогодні лише сформульована й потребує всебічного аналізу джерельної бази та створення наративу, що відповідає сучасним методологічним вимогам.