Яків Гнатович Гапон – «…ворог народу, що не піддається виправленню, і соціально небезпечний елемент...» (за матеріалами кримінальних справ, сфабрикованих ДПУ–НКВС) - Нестеренко, Л. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою цієї роботи є зображення трагедії життя жителя с. Іванківці Прилуцького району Чернігівської області Якова Гнатовича Гапона, якого за ширення провокаційних чуток та погрози селянам, які вступали до колгоспу, у 1930 р. було репресовано, а в 1937 р., за проведення антирадянської агітації, ідеалізацію ворогів народу, поширення песимістичних настроїв – розстріляно. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності, системності. Методи: проблемно-пошуковий, хронологічний, історико-системний та аналітичний. Новизна дослідження полягає у введенні до наукового обігу документів, які зберігаються в Державному архіві Чернігівської області, з метою вивчення історії с. Іванківці в 1930-х рр. Досліджено життєвий шлях жителя с. Іванківці – Якова Гнатовича Гапона. Висновки: Протягом 20–30-х рр. ХХ ст. радянська влада переслідувала інакодумців. Особливо це стосувалося заможнього селянства чи людей, які об’єктивно оцінювали дії влади. У кінці 20-х – на початку 30-х рр. таких людей засуджували й висилали з України на певних час. Під час «великого терору» 1937–1938 рр. декого з цих людей засудили повторно й розстріляли. Жертвою таких репресій став і Яків Гнатович Гапон. Чоловіка спершу розкуркулили й відібрали значну частину землі, а в 1930 р. засудили до 3-х років відбування покарання з виселенням його дружини та рідних за Урал. Після відбування покарання й повернення додому, в 1937 р. проти 50-річного чоловіка було сфабриковано нову кримінальну справу, результатом якої став розстріл.