Українізація шкільної освіти на Чернігівщині у 1917 році: аналіз за матеріалами місцевої та центральної преси - Клепак, А. (Сiверянський літопис, 2024)
Стаття досліджує процес українізації освіти на Чернігівщині в 1917 р. крізь призму аналізу місцевої та центральної преси. Автор розглядає різноманітні аспекти цього процесу, включаючи внутрішній спротив, підтримку, а також практичні кроки з упровадження україномовної освіти. Методи. Для досягнення поставленої мети використано дескриптивний аналіз газетних матеріалів, зокрема статей та звітів з педагогічних з’їздів і нарад учителів, що відбувалися на території Чернігівської губернії у 1917 р. Збір і аналіз даних здійснювалися з урахуванням ставлення вчителів до українізації та їхніх аргументів щодо переваг і недоліків цього процесу. Новизна. Основною новизною роботи є комплексний підхід до вивчення українізації освіти на місцевому рівні крізь призму аналізу преси. Автор показує, які аспекти українізації були актуальними для місцевих громад та як ці питання відображалися в газетних публікаціях. Висновки. Стаття демонструє, що процес українізації шкільної освіти в Чернігівській губернії був складним і багатогранним. Хоча існували значні труднощі та опозиція, але завдяки активним заходам учасників педагогічних з’їздів та громадських ініціатив було досягнуто певних успіхів у впровадженні української мови та українознавчих дисциплін у шкільну програму. Важливою була підтримка вчителів та участь місцевих інституцій у сприянні українському освітньому процесу.