Нащадки сербського оберкапітана Олександра Ілліча Милорадовича на теренах Грунської сотні Гадяцького полку Гетьманщини XVIII ст. - Петренко, І.; Сірий, О.; Швець, В. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою студії є дослідження інтеграції іноземців, зокрема сербсього роду Милорадовичів, в спільноту української козацької старшини та управлінські структури Гетьманщини, аналіз становлення однієї з родових гілок Милорадовичів як козацько-старшинського роду на теренах Грунської сотні Гадяцького полку Гетьманщини XVIII ст. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності та системності. Стаття підготовлена на основі антропологічного підходу. Застосовані методи: проблемно-хронологічний, історико-генетичний, аналітичний. Новизна дослідження полягає у висвітленні маловивченої гілки роду серба Олександра Ілліча Милорадовича, служби представників родини на теренах Грунської сотні Гадяцького полку Гетьманщини, становлення Милорадовичів як української козацької старшини на сотенному рівні, аналіз стратегій їхнього швидкого збагачення та зʼясування впливу на розвиток українських земель XVIII ст. Висновки: у студії на основі застосування мікроісторичного підходу показано еволюцію однієї з родових гілок Милорадовичів від переселенців із Сербії до формування з них впливової в Гетьманщині української козацької старшини, а потім і дворянських родів на теренах Полтавщини, України й Російської імперії, вивчено та показано стратегії їхньої поведінки для досягнення цілей. Також показані їхні відносини з козацькою старшиною на рівні сотні й полку та іншими представниками соціуму. Троє представників роду Милорадовичів посідали полковничий уряд в Гадячі, звідки пішли видатні військові, цивільні та громадські діячі XVIII–XIX ст. і які, живучи на цивілізаційному кордоні Сходу та Заходу, зберегли своє неповторне прізвище, багату пам’ять про своє минуле.