Описи майна церков Березного (1921–1923 рр.) - Блакитний, М. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета дослідження полягає у публікації інвентарних описів майна церков містечка Березного на Чернігівщині, що датовані 1921–1923 рр. Оприлюднені тексти майнових інвентарів Благовіщенського, Вознесенського, Покровського та Петро-Павлівського храмів. Описи були підготовлені у рамках проведення радянською окупаційною владою кампанії з вилучення церковних цінностей. Наукова новизна публікації пов’язана з використанням нових джерел, проаналізованих на підставі принципів історизму, об’єктивності та всебічності за допомогою сучасного методичного інструментарію. Висновки. Детальні характеристики предметів, які зустрічаємо в описах, дають змогу провести чітку ідентифікацію цінностей. Частина інвентарів зафіксувала майновий стан храмів Чернігівщини до та після кампанії з вилучення цінностей. Описи переважно підтверджують українську національну традицію щодо назв окремих богослужбових предметів, шанування ікон, незважаючи на церковну «асиміляцію» Росії.