Кризовий стан в українському православ’ї: тенденції, виклики та можливі шляхи подолання - Шумило, С. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета: дослідити стан українського православ’я від 2018 по 2024 рр., проаналізувати причини затяжної кризи, існуючі конфлікти, суперечки та виклики, перешкоди до об’єднання українських Церков, накреслити можливі шляхи подолання існуючих проблем. Методологічні засади дослідження ґрунтуються на принципах наукової об’єктивності, системності, діалектичному підході до досліджуваних явищ. Відповідно до поставленої мети й завдань було використано сукупність загальнонаукових, міждисциплінарних, спеціальних методів, зокрема описового, спостереження, аналізу, узагальнення. Наукова новизна. Проаналізовано стан українського православ’я від 2018 по 2024 рр., наводиться статистика на основі соцопитувань та даних від ДЕСС. Досліджено причини кризи в українських Церквах, настрої у суспільстві, конфлікти та суперечки у відносинах між православними Церквами, вплив російсько-української війни на свободу совісті та державно-церковні відносини, роль Московського патріархату у підтримці військової агресії РФ проти України та зусилля держави на забезпечення національної безпеки та духовної незалежності в Україні. Розглядаються актуальні питання та виклики, які стоять перед українськими Церквами, перспективи діалогу та об’єднання, спокуса стати «державною церквою» та можливість співіснування кількох православних юрисдикцій, проблема якості богословської освіти та потреби реформ тощо.