Родини відомих лікарів Чернігова XIX ст. – парафіяни П’ятницької церкви - Нижник, Л.; Степанова, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета дослідження – ввести в обіг краєзнавчий матеріал, що стосується парафіян П’ятницької церкви XIX cт., зокрема родин Далинських-Ходотів і Гінтерів-Любарських. Наукова новизна публікації заснована на використанні нововиявлених архівних джерел, проаналізованих на підставі принципів історизму, об’єктивності та всебічності. Висновки. Задіяна джерельна база дозволила атрибутувати «закладну надмогильну дошку» каплиці Гінтерів-Любарських, з’ясувати на основі документів Державного архіву Чернігівської області деякі особливості життя відомих чернігівських лікарів та їхніх родин. Надана інформація розширює знання про особливості медичної освіти й лікарського служіння в першій пол. XIX ст., доповнює дані про некрополь Єлецького монастиря та Іллінської церкви.