Музейна справа у формуванні регіональної ідентичності населення (на прикладі Природничо-історичного музею Полтавського губернського земства) - Белько, О.О. (Сіверщина в історії України, 2022)
Стаття присвячена ролі музейних закладів у формуванні регіональної ідентичності населення на прикладі діяльності Природничо-історичного музею Полтавського губернського земства. Регіональна ідентичність, регіональне самовизначення, самосвідомість є важливими факторами функціонування місцевості як єдиного територіального і соціокультурного простору. У статті розкрито особливості краєзнавчої роботи закладу. Наведено приклади заходів, які проводилися на терені Полтавщини, зокрема, відкриття Центру досліджень кустарної справи, де на науковому ґрунті вивчалися традиційні і нові кустарні промисли Полтавщини. Наводяться приклади, як, проводячи різнопланову роботу зі збереження історії та культури, традицій та ремесел області, музейний заклад не лише підтримував регіональну унікальність, а й створював сталий образ місцевості, що і на сучасному етапі слугує опорою для зародження регіональної самосвідомості.