Садово-паркова частина гетьманської садиби Кирила Розумовського в Батурині - Фурсова, Ю.В. (Сіверщина в історії України, 2022)
Мета дослідження полягає в систематизації відомостей про садово-паркову частину гетьманської садиби Кирила Розумовського на вулиці Київській в Батурині (сучасна адреса – вул. В. Ющенка, 47). Подані у статті матеріали дадуть змогу розширити наукову базу даними щодо садиби гетьмана в середині ХVІІІ ст. Основними завданнями публікації є встановлення місця розташування садово-паркової частини, її площі, наповнення, значення у структурі садиби, ролі для власника тощо. Пошук та наймання відповідних фахівців для створення і функціонування садово-паркової частини – ще один із аспектів цього дослідження. У статті використані принципи історизму, конкретності й об’єктивності, системності, опори на історичні джерела, історіографічної традиції. Застосовані загальнонауковий, порівняльно-історичний, описовий методи дослідження. У ході комплексного наукового дослідження встановлено, що садово-паркова частина була вагомою складовою гетьманської садиби Кирила Розумовського у Батурині. Окрім того, стає зрозумілим, що облаштування території зеленими насадженнями проводилося для задоволення утилітарних та амбіційних потреб власника. Уведені до наукового обігу нові історичні факти дадуть змогу поглибити наявні відомості про гетьманську садибу Кирила Розумовського, а в подальшому – зробити малюнок-реконструкцію для наочного представлення її у музейній експозиції.