Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом. В окремому порядку приділяється увага відоми...
Збережено в:
| Дата: | 2022 |
|---|---|
| Автор: | |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК
2022
|
| Назва видання: | Сіверщина в історії України |
| Теми: | |
| Онлайн доступ: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/202881 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Цитувати: | Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові / Л.В. Артемова // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2022. — Вип. 15. — С. 90-93. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
irk-123456789-202881 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| fulltext |
|
| spelling |
irk-123456789-2028812025-07-31T00:07:48Z Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові Sweet highly profitable or why sugar making contributed to the development of charitable attractions of the Tereshchenko family in Hlukhiv Артемова, Л.В. Нова історія Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом. В окремому порядку приділяється увага відомим персоналіям цукроваріння – Терещенкам, які, займаючись виробництвом солодкого продукту, із регіональних малих підприємців перетворилися на нову еліту – заможну аристократію капіталу. Проаналізовано особливості економічних, політичних та культурних факторів у сфері цукрової промисловості та виділено їх як загальні закономірності, котрі в другій половині XIX – на початку XX ст. впливали на зростання статків та процвітання цукрової бізнес-імперії Терещенків. Встановлено, що високорентабельність цукроварень Терещенків сприяла максимізації їхніх прибутків та розвиткові благодійних ініціатив останніх у соціально-гуманітарному просторі Глухова. The article is devoted to the history of the emergence of one of the most important food products – sugar. The historical path of distribution in the world of both sugar cane and sugar beet, an alternative sugar-bearing plant in countries with a temperate climate, is considered. In a separate order, attention is paid to well-known personalities of sugar production – Tereshchenko, who, being engaged in the production of a sweet product, have turned from regional small entrepreneurs into a new elite - a wealthy aristocracy of capital. The features of economic, political and cultural factors in the sphere of the sugar industry are analyzed and general patterns are identified, which in the second half of the XIX – early XX centuries influenced the state and prosperity of Tereshchenko’s sugar business empire. It has been established that the high profitability of Tereshchenko’s sugar factories contributed to the maximization of their income and the development of the latter’s charitable initiatives in the social and humanitarian space of Hlukhiv. 2022 Article Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові / Л.В. Артемова // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2022. — Вип. 15. — С. 90-93. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. 2218-4805 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/202881 177.72(477.52)664.1 uk Сіверщина в історії України application/pdf Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
Ukrainian |
| topic |
Нова історія Нова історія |
| spellingShingle |
Нова історія Нова історія Артемова, Л.В. Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові Сіверщина в історії України |
| description |
Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом.
В окремому порядку приділяється увага відомим персоналіям цукроваріння – Терещенкам, які, займаючись виробництвом солодкого продукту, із регіональних малих підприємців перетворилися на нову еліту – заможну аристократію капіталу. Проаналізовано особливості економічних, політичних та культурних факторів у сфері цукрової промисловості та виділено їх як загальні закономірності, котрі в другій половині XIX – на початку XX ст. впливали на зростання статків та процвітання цукрової бізнес-імперії Терещенків. Встановлено, що високорентабельність цукроварень Терещенків сприяла максимізації їхніх прибутків та розвиткові благодійних ініціатив останніх у соціально-гуманітарному просторі Глухова. |
| format |
Article |
| author |
Артемова, Л.В. |
| author_facet |
Артемова, Л.В. |
| author_sort |
Артемова, Л.В. |
| title |
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові |
| title_short |
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові |
| title_full |
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові |
| title_fullStr |
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові |
| title_full_unstemmed |
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові |
| title_sort |
солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій терещенків у глухові |
| publisher |
Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК |
| publishDate |
2022 |
| topic_facet |
Нова історія |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/202881 |
| citation_txt |
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові / Л.В. Артемова // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2022. — Вип. 15. — С. 90-93. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. |
| series |
Сіверщина в історії України |
| work_keys_str_mv |
AT artemovalv solodkavisokorentabelʹnístʹabočomucukrovarínnâspriâlorozvitkovíblagodíjnihatrakcíjtereŝenkívugluhoví AT artemovalv sweethighlyprofitableorwhysugarmakingcontributedtothedevelopmentofcharitableattractionsofthetereshchenkofamilyinhlukhiv |
| first_indexed |
2025-09-17T02:10:25Z |
| last_indexed |
2025-09-17T02:10:25Z |
| _version_ |
1844166937349718016 |