Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові

Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом. В окремому порядку приділяється увага відоми...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2022
Автор: Артемова, Л.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК 2022
Назва видання:Сіверщина в історії України
Теми:
Онлайн доступ:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/202881
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові / Л.В. Артемова // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2022. — Вип. 15. — С. 90-93. — Бібліогр.: 8 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-202881
record_format dspace
fulltext
spelling irk-123456789-2028812025-07-31T00:07:48Z Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові Sweet highly profitable or why sugar making contributed to the development of charitable attractions of the Tereshchenko family in Hlukhiv Артемова, Л.В. Нова історія Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом. В окремому порядку приділяється увага відомим персоналіям цукроваріння – Терещенкам, які, займаючись виробництвом солодкого продукту, із регіональних малих підприємців перетворилися на нову еліту – заможну аристократію капіталу. Проаналізовано особливості економічних, політичних та культурних факторів у сфері цукрової промисловості та виділено їх як загальні закономірності, котрі в другій половині XIX – на початку XX ст. впливали на зростання статків та процвітання цукрової бізнес-імперії Терещенків. Встановлено, що високорентабельність цукроварень Терещенків сприяла максимізації їхніх прибутків та розвиткові благодійних ініціатив останніх у соціально-гуманітарному просторі Глухова. The article is devoted to the history of the emergence of one of the most important food products – sugar. The historical path of distribution in the world of both sugar cane and sugar beet, an alternative sugar-bearing plant in countries with a temperate climate, is considered. In a separate order, attention is paid to well-known personalities of sugar production – Tereshchenko, who, being engaged in the production of a sweet product, have turned from regional small entrepreneurs into a new elite - a wealthy aristocracy of capital. The features of economic, political and cultural factors in the sphere of the sugar industry are analyzed and general patterns are identified, which in the second half of the XIX – early XX centuries influenced the state and prosperity of Tereshchenko’s sugar business empire. It has been established that the high profitability of Tereshchenko’s sugar factories contributed to the maximization of their income and the development of the latter’s charitable initiatives in the social and humanitarian space of Hlukhiv. 2022 Article Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові / Л.В. Артемова // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2022. — Вип. 15. — С. 90-93. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. 2218-4805 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/202881 177.72(477.52)664.1 uk Сіверщина в історії України application/pdf Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Нова історія
Нова історія
spellingShingle Нова історія
Нова історія
Артемова, Л.В.
Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
Сіверщина в історії України
description Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом. В окремому порядку приділяється увага відомим персоналіям цукроваріння – Терещенкам, які, займаючись виробництвом солодкого продукту, із регіональних малих підприємців перетворилися на нову еліту – заможну аристократію капіталу. Проаналізовано особливості економічних, політичних та культурних факторів у сфері цукрової промисловості та виділено їх як загальні закономірності, котрі в другій половині XIX – на початку XX ст. впливали на зростання статків та процвітання цукрової бізнес-імперії Терещенків. Встановлено, що високорентабельність цукроварень Терещенків сприяла максимізації їхніх прибутків та розвиткові благодійних ініціатив останніх у соціально-гуманітарному просторі Глухова.
format Article
author Артемова, Л.В.
author_facet Артемова, Л.В.
author_sort Артемова, Л.В.
title Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
title_short Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
title_full Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
title_fullStr Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
title_full_unstemmed Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові
title_sort солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій терещенків у глухові
publisher Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК
publishDate 2022
topic_facet Нова історія
url https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/202881
citation_txt Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові / Л.В. Артемова // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2022. — Вип. 15. — С. 90-93. — Бібліогр.: 8 назв. — укр.
series Сіверщина в історії України
work_keys_str_mv AT artemovalv solodkavisokorentabelʹnístʹabočomucukrovarínnâspriâlorozvitkovíblagodíjnihatrakcíjtereŝenkívugluhoví
AT artemovalv sweethighlyprofitableorwhysugarmakingcontributedtothedevelopmentofcharitableattractionsofthetereshchenkofamilyinhlukhiv
first_indexed 2025-09-17T02:10:25Z
last_indexed 2025-09-17T02:10:25Z
_version_ 1844166937349718016