Зображення західних воїнів на кахлях з розкопок Батурина - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2023)
Стаття розглядає відомі натепер рідкісні керамічні полив’яні та теракотові пічні кахлі з фігурами європейських найманців доби гетьманування Івана Мазепи (1687–1709 рр.), знайдені в ході розкопок м. Батурина Чернігівської обл. в 1995–2013 рр. Аналізується вигляд, одяг, прикраси, взуття, озброєння, бойовий обладунок і кінське спорядження зображених воїнів, аргументується їхнє західне походження та спростовуються інші інтерпретації цих сюжетів деякими дослідниками кахлів Батурина. Вказані польські, голландські та інші західноєвропейські мистецькі твори з образами військових XV–XVIII ст. та надруковані зразки, на які могли взорувати батуринські кахлярі. Акцентуються культурні зв’язки столиці Гетьманщини з Європою та впливи барокової графіки на творчість майстрів кахлі у період найвищого розквіту міста за І. Мазепи. Тут описані та опубліковані гіпотетичні комп’ютерно-графічні реконструкції найзначніших цілих антропоморфних кахлів Батурина того часу.