Європейські мандри різдвяних «ясел» (до історії вертепу) - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2014)
Об’єктивне висвітлення етнічної специфіки традицій можливе лише з урахуванням інтернаціонального контексту досліджуваних фрагментів матеріальної і духовної культури. Виходячи із цього, автор простежує процеси формування ареалу звичаєвості різдвяних «ясел» у католицьких країнах Західної та Центральної Європи.