Збирання та публікація зразків народної творчості - Павлій, П.Д. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Фольклор на всіх етапах історії кожного народу був і є справжнім поетичним літописом. Він постійно розвивається, видозмінюється, супроводжуючи життя, побут, діяльність трудящих, їх історію. Тому фольклор такий же безсмертний, як безсмертний і його творець — трудовий народ — творець усіх матеріальних і духовних багатств людства. Немає ніякого сумніву в тому, що спільними зусиллями збирачів і дослідників фольклору, письменників і композиторів, викладачів університетів і педінститутів, усіх обласних будинків народної творчості, редакцій обласних газет і альманахів з успіхом будуть зібрані та видані скарби народної творчості всіх областей України. Це буде достойним вшануванням творчої праці найширших народних мас, які Комуністична партія підняла до історичної творчості.