Рукописна книга як джерело вивчення народного мистецтва минулого - Запаско, Я.П. (Народна творчість та етнографія, 1957)
В історії художньої культури нашого народу рукописній книзі належить почесне місце. Будучи найдавнішими пам’ятками мови, літератури, писемності, важливими джерелами з історії нашої країни, рукописні книги становлять разом з тим надзвичайно вдячний матеріал для дослідників народної культури, побуту та народного декоративного мистецтва минулого. Рукописна книга була твором мистецтва. В створенні її художнього образу працювали покоління талановитих майстрів, що у своїй творчості спиралися на здобутки народного мистецтва, інколи дослівно відтворюючи на сторінках рукописів його мотиви. Серед прикрас рукописних книг можна знайти чимало замальовок предметів народного побуту, одягу, меблів, посуду тощо; у великій кількості і в різноманітних зразках в рукописній книзі представлена народна орнаментика — одна із найяскравіших галузей художньої творчості трудящих в минулому.