Радянське кобзарство - Лавров, Ф.І. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Народні співці-кобзарі відіграють значну роль у культурному, а також у суспільному житті українського народу. Вони плодотворно працюють над створенням нових дум і пісень, що відображають велич нашої соціалістичної Батьківщини, оспівують героїчні бойові і трудові подвиги великого радянського народу в боротьбі за побудову комуністичного суспільства. До числа найвидатніших радянських народних співців-кобзарів належать: Федір Кушнерик, Іван Запорожченко, Єгор Мовчан, Павло Носач, Олександр Маркевич, Петро Гузь, Петро Тищенко, Володимир Перепелюк, Іван Іванченко, Григорій Ільченко, Андрій Сіренко, Михайло Башловка, Петро Дугін та ін. Кобзарське мистецтво як народне, так і професіональне користується у наших радянських людей великою любов’ю і має великі перспективи для дальшого розвитку.