Народне слово в революції - Косарик, Д.М. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Революція не тільки розкувала і звільнила таланти, які гинули і пропадали тисячами і мільйонами в епоху капіталізму, а дала до послуг робітників і селян пресу. Кожна військова частина мала свою дійову оперативну газету. Яка це була велика і значна виховна зброя! Наслідком її були безсмертні подвиги солдатів революції в Царицині, в боях за Донбас, в звільненні Харкова, Києва, в розгромі оскаженілих гайдамацьких карателів, німецьких окупантів, білопольської шляхти і увінчання епопеї на Перекопі і в Криму.