З архівних матеріалів про Тадея Рильського (до 150-річчя від дня народження). Вступне слово Пазяк Надії (Народна творчість та етнографія, 1991)
Запропонований нижче документ е рапортом (доносом) чиновника особливих доручень Трандафілова і київського ісправника Г. Подгурського на Тадея Розеславовича Рильського — українського фольклориста, етнографа, економіста, просвітителя ІІ-ї пол. XIX — поч. XX ст. Донос датується осінню 1860 року (не раніше листопада) і дає цікаву картину життя і діяльності молодих українофілів напередодні скасування кріпацтва. Документ друкується вперше. Оригінал його зберігається у ЦДІА УРСР (фонд 442, опис 810, од. зб. (справа) 132, с. 211—217), факсимільні копії його були подаровані архівом у березні 1967 року Київському літературно-меморіальному музею Максима Рильського.