Коломийки у взаємозв’язках із східнослов'янською пісенністю - Шумада, Н. (Народна творчість та етнографія, 1991)
Сучасна фольклористика намітила основні шляхи до з’ясування питань, пов’язаних з дослідженням коломийки та споріднених пісенних жанрів. Враховуючи позиції, започаткованих у працях Ів. Франка та В. Гнатюка і розвинутих далі Ф. Колессою, Ст. Людкевичем, М. Грінченком, пізніше, О. Деєм та ін. вважаємо коломийку пісенним жанром, сформованим, в основному, з таких компонентів: танцювальної приспівки, співаної коломийки та окремих строф обрядової і позаобрядової лірики.