Сторінки музичної україніки кінця XIX — поч. XX ст. в історико-культурному контексті - Шевчук, О. (Народна творчість та етнографія, 1992)
В рамках даної статті спробуємо оприлюднити і обгрунтувати тезу про необхідність максимального виявлення і розкриття саме українознавчого аспекту та виведення його на рівень науки про культуру — вітчизняну культурологію. Практичний здобуток пропонованої статті бачимо у доповненні та продовженні вже розпочатого українськими музикознавцями і, зокрема, фундаментальною працею «Історія української музики» (К., 1990, том III) та рядом монографічних досліджень М. Гордійчука, Л. Пархоменко, Т. Булат, М. Загайкевич, присвячених творчості й діяльності окремих композиторів, а також вивченню певних жанрів української музики цього періоду.