Особливості інтерпретації імпресіоністичних тенденцій в українському мистецтві - Скляренко, Г. (Народна творчість та етнологія, 2022)
Стаття присвячена особливостям інтерпретації імпресіоністичних тенденцій в українському мистецтві. Імпресіонізм як перший модерністський напрям здійснив неабиякий вплив на світову образотворчість, позначившись у ній не лише новими суто формально-пластичними, але й світоглядними ознаками. Українське мистецтво у свій спосіб залучило його досвід до пошуків нової художньої мови переламного в художньому поступі періоду кінця ХІХ –початку ХХ ст. І хоча в українському мистецтві імпресіонізм не утворив певного окресленого напряму, його ідеї, зокрема індивідуалізація художнього бачення, суб’єктивність сприйняття, колористична виразність, позначили новий етап його розвитку, надовго зберегли свою актуальність. У статті простежено джерела імпресіоністичних впливів в українському живопису межі ХІХ – початку ХХ ст., протиріччя його інтерпретації критикою та художниками, особливості ролі імпресіонізму у творчості митців авангарду (Д. Бурлюка, О. Богомазова, К. Малевича). Акцентовано значну роль у репрезентації явища великої виставки «Імпресіонізм в Україні», що відбулася в грудні 2009 – березні 2010 року в НХМУ в Києві, уперше продемонструвавши діапазон імпресіоністичних інтерпретацій у вітчизняному живопису кінця ХІХ – початку ХХ ст. У статті проаналізовано ставлення до напряму в наступні періоди історії українського мистецтва в постреволюційних 1920-х 1930–1950-х 1960–1970-х роках, коли через утвердження соцреалістичної доктрини імпресіонізм як «буржуазний художній напрям» спочатку був «викреслений» з радянського мистецтва, у подальшому поступово повертаючись у творчі практики митців. Через особливості розвитку мистецтва в радянських умовах (відгородженість від світового досвіду, відсутність широкої інформації про вітчизняне мистецтво дорадянського періоду), попри свою історичність і тісну пов’язаність із мистецтвом межі ХІХ–ХХ століття, в українській образотворчості імпресіонізм зберіг свою привабливість до 1970-х років.