Організація контролю експортних та імпортних операцій - Сидіч М.Ю. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
Стаття комплексно аналізує контроль експортних та імпортних операцій в Україні, зосереджуючись на законодавстві та механізмах митного нагляду. Досліджено сучасні тенденції та вплив міжнародних вимог на контроль зовнішньої торгівлі, виявлено ключові виклики щодо балансу спрощення процедур та ефективного нагляду. Проаналізовано митні ризики (контрабанда, фінансові злочини, ухилення від платежів) та шляхи їх зменшення для гармонізації торгівлі. Розглянуто роль автоматизованих систем аналізу ризиків (АСАУР) у оптимізації митних процедур та зниженні корупції. Підкреслено важливість міжнародної співпраці та обміну інформацією для ефективного контролю та дотримання принципів міжнародної торгівлі. Розглянуто спрощення митного адміністрування для легального бізнесу через цифровізацію. Обґрунтовано необхідність удосконалення митної політики України відповідно до вимог ВМО та ВТО, а також посилення координації між державними органами контролю ЗЕД.