Стратегування розвитку організаційно-комунікаційних систем підприємств зі споживачами в умовах мінливого середовища, конкуренції та поведінкової економіки - Гуцалюк, О.М.; Богутенко Ю.А.; Коловоротний С.А.; Кузьм’як Ю.Й. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті розглянуто стратегічні підходи до розвитку організаційно-комунікаційних систем (ОКС) підприємств у контексті мінливого ринкового середовища, зростаючої конкуренції та впливу поведінкової економіки. Проаналізовано ключові чинники, що визначають ефективність комунікацій зі споживачами, зокрема цифровізацію, персоналізацію взаємодії та використання сучасних технологій, таких як CRM-системи, штучний інтелект, великі дані та омніканальні стратегії. Окрему увагу приділено впровадженню поведінкових стратегій у процеси комунікації підприємств, включаючи застосування принципів соціального доказу, ефекту дефіциту та когнітивних упереджень. Запропоновано моделі розвитку ОКС, які забезпечують адаптацію бізнесу до динамічних змін ринку та підвищення рівня лояльності споживачів. Результати дослідження підтверджують, що стратегічний підхід до розвитку ОКС, заснований на цифрових технологіях та поведінкових механізмах, сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств і створює передумови для їхнього сталого розвитку. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці організаційно-економічного механізму управління взаємовідносинами зі споживачами в контексті маркетингової стратегії підприємств в умовах інформаційної економіки.