Науково-публікаційна діяльність інститутів Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України за 2021 рік (Народна творчість та етнологія, 2022)
У першій декаді 2022 року відбулося засідання дискусійної платформи, на якому йшлося про науково-публікаційну діяльність і здобутки української гуманітаристики у 2021 році. Цей захід у форматі публічного звіту науковців-гуманітаріїв, що мав на меті представити широкому загалу результати науково-дослідницької діяльності академічних інститутів Відділення літератури, мови та мистецтвознавства (ВЛММ) НАН України, відбувався напередодні сесії Загальних зборів НАН України. Стаття надає побіжний огляд мовознавчих і літературознавчих наукових напрацювань та публікаційної продукції установ Відділення, який лише частково представляє їхній науковий доробок, розкриває зміст дослідницьких ініціатив. Проте цілком очевидно, що діяльність установ Відділення – цілісної й органічної українознавчої структури НАН України – є базовою у державотворчому процесі, вона моделює національний профіль та ідентичність країни й суспільства. З огляду на наукову значущість і фундаментальність головних дослідницьких проєктів, вони і в найближчій перспективі будуть предметом наукових обсервацій і студіювання установ Відділення, проте з урахуванням радикальних змін соціокультурної сфери, інспірованих російським військовим вторгненням.