Перший посібник з українського музичного фольклору - Ефремова, Л. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Рецензія на книгу: Іваницький А. І. Українська народна музична творчість. К.: Музична Україна, 1990.— 333 с. Музична громадськість України з великим інтересом зустріла появу першої узагальнюючої праці — посібника з українського музичного фольклору. Книга А. І. Іваницького, безумовно, є визначним явищем у розвитку музичної фольклористики на Україні. Вона відповідає запитам не тільки студентської аудиторії, але й дослідників, широкого кола шанувальників народної музики. І дуже прикро, що незначний тираж (п’ять тисяч примірників) не в змозі задовольнити попит на фольклористичне видання, потяг сучасної людини до власних джерел національної культури.