Свята покровителів українських ремісників - Балушок, В. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Важливим компонентом святково-обрядової культури українського середньовічного міста є звичаєвість цехових ремісників. Українські цехові ремісники виробили складну й розвинуту систему звичаїв та обрядів. Значне місце в ній належало ритуалам і святам на честь покровителів цехів та інших корпорацій, по яких входили ремісники. Кожна середньовічна корпорація мала покровителя — святого християнської церкви. На їх честь влаштовували особливі свята, що припадали на певні календарні дні. Витоки культу середньовічних покровителів, як показали дослідження, лежать ще в первісному суспільстві.