Маловідомі публікації фольклору, спрямованого проти режиму тоталітаризму. Вступне слово Пахаренка Василя (Народна творчість та етнографія, 1993)
Автору цих рядків нещодавно потрапила до рук невелика, на 128 сторінок, книжечка «Народне слово», видана 1964 року в діаспорі. Вона містить записи фольклору першої половини XX століття. Подані в ній твори в основному є новотворами до того ж, політично, заангажованими. Але оскільки за режиму тоталітаризму, як відомо, усі сфери людського життя були підпорядковані партійно-бюрократичній системі, то збірник набуває значення документу, що свідчить про найбезпосередню реакцію народу на діяльність режимного апарату поневолення.