Володимир Гнатюк і румунська фольклористика - Рябошапка, І. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Гнатюк чи не єдине іноземне цінне «джерело» для вивчення румунського опришківства та опришківського фольклору і його взаємовпливів насамперед з українським, його роботи значно можуть допомогти у вивченні народної прози, пареміології, демонології.