Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект

У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, у яких актуалізовано гастрономічну проблематику. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, умі...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2022
1. Verfasser: Меленчук, О.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України 2022
Schriftenreihe:Народна творчість та етнологія
Schlagworte:
Online Zugang:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/203664
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Zitieren:Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект / О. Меленчук // Народна творчість та етнологія. — 2022. — № 4. — С. 73–81. — Бібліогр.: 11 назв. — укр.

Institution

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-203664
record_format dspace
fulltext
spelling irk-123456789-2036642025-07-31T00:34:15Z Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект Gastronomic Heritage of Bukovyna: Ethnographic Aspect Меленчук, О. Розвідки та матеріали У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, у яких актуалізовано гастрономічну проблематику. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні загалом. У статті висвітлено питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та специфіки приготування страв, пов’язаних із родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема Буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги. It is emphasized on the historiography of the issue of Ukrainian folk traditional cuisine in the article. In particular, a review of scientific literature and fiction writing culinary editions with the actualized gastronomic issue is submitted. In this context, attention is paid mainly to the analysis of ethnological and culinary materials included in the gastronomic guide Tastes of Bukovyna, dedicated to traditional Ukrainian, Moldavian, Romanian, Jewish, and Polish dishes and the food of Lipovans Old Believers. Taking this fact into account, the problem of popularization of Ukrainian folk traditional gastronomic heritage both in Bukovyna and in Ukraine in general is distinguished. The issues of the compositional features of the book with the detailed descriptions of each chapter, records of culinary recipes, and peculiarities of cooking of the dishes related to family and calendar rites are considered in the article. Having analyzed the artistic and ethnographic essays, typical features of natural conditions are determined; in particular, the ones of the Foothills of Bukovyna and Transnistria as well as the clothing culture in the Bukovyna population are found out. Interesting details from the description of the decorative and artistic design of residential and household buildings are revealed, and the folklore motifs of the book are considered. 2022 Article Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект / О. Меленчук // Народна творчість та етнологія. — 2022. — № 4. — С. 73–81. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. 0130-6936 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/203664 392.81:338.48-6](477.85) https://doi.org/10.15407/nte2022.04.073 uk Народна творчість та етнологія application/pdf Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Розвідки та матеріали
Розвідки та матеріали
spellingShingle Розвідки та матеріали
Розвідки та матеріали
Меленчук, О.
Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
Народна творчість та етнологія
description У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, у яких актуалізовано гастрономічну проблематику. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні загалом. У статті висвітлено питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та специфіки приготування страв, пов’язаних із родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема Буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги.
format Article
author Меленчук, О.
author_facet Меленчук, О.
author_sort Меленчук, О.
title Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
title_short Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
title_full Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
title_fullStr Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
title_full_unstemmed Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
title_sort гастрономічна спадщина буковини: етнографічний аспект
publisher Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
publishDate 2022
topic_facet Розвідки та матеріали
url https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/203664
citation_txt Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект / О. Меленчук // Народна творчість та етнологія. — 2022. — № 4. — С. 73–81. — Бібліогр.: 11 назв. — укр.
series Народна творчість та етнологія
work_keys_str_mv AT melenčuko gastronomíčnaspadŝinabukovinietnografíčnijaspekt
AT melenčuko gastronomicheritageofbukovynaethnographicaspect
first_indexed 2025-09-17T07:45:05Z
last_indexed 2025-09-17T07:45:05Z
_version_ 1844168185142575104