Михайло Хай (Народна творчість та етнологія, 2022)
Науковий колектив Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, українська мистецька когорта етномузикологів та етноорганологів понесли велику втрату – 15 жовтня 2022 року відійшов у вічність відомий учений, кобзар, лірник, громадський діяч, доктор мистецтвознавства, професор, провідний науковий співробітник відділу музикознавства та етномузикології Інституту Михайло Йосипович Хай. Він був сповнений енергії і планів на майбутнє, не за віком невгамовний: піклувався про проведення наукових конференцій, фестивалів, семінарів, залучав спонсорські кошти на видання збірників і монографій, проведення презентацій... Робив усе можливе й неможливе для того, щоб фольклорне джерело не пересихало. Михайло Йосипович хай був яскравою, доволі масштабною творчою постаттю. Він залишив значний слід і в науці, і в культурно-суспільному житті України, і в серцях усіх, хто його знав. Висловлюємо щирі співчуття його родині, колегам і друзям. Достойний був чоловік, Царство йому Небесне і вічна пам’ять!