Тематика війни в сучасній одяговій культурі українців - Олійник, М. (Народна творчість та етнологія, 2023)
Статтю присвячено вивченню контенту принтів на патріотичних футболках, які з’явилися після повномасштабної агресії росії проти України у 2022 році або їх розроблено раніше, проте їхнє інформативне прочитання було реактуалізоване. Джерельну базу розвідки склали пропозиції придбати патріотичні футболки на інтернет-сайтах як виробників означеної продукції, так і фірм, що займаються її реалізацією. У ході дослідження було проведено моніторинг дописів соціальних мереж «Facebook», «Telegram», на яких ішлося про рекламу футболок з патріотичною тематикою або обговорювалось ставлення споживачів до таких товарів. До уваги брали чоловічі, жіночі та дитячі футболки. Вивчення сучасних патріотичних принтів розглядається на теоретичній базі функціонування українських інтернет-мемів. Більшість принтів на футболках є кінцевим етапом життєвого циклу мемів, коли найвдаліші ідеї стають ілюстративною частиною споживчих товарів, у тому числі й одягу. Також було проведено включене спостереження за одяговою культурою учасників акцій на підтримку України в Будапешті впродовж весни – літа 2022 року. За предмет дослідження обрано комунікативно-інформаційний контент зображень на футболках. Систематизовано та схарактеризовано основні етнокультурні теми, які презентують принти. Перша тема стосується репрезентації державності та суверенітету України через державні символи герба, прапора, обрисів карти та надписів «Україна» різними мовами. Друга має стосунок до ідеї героїчної Козаччини, що є важливим історичним міфом формування української ідентичності. Третя тема розкриває іпостасі жіноцтва в контексті російсько-української війни, а четверта – образи захисників-воїнів. П’ята тематика представляє модернізоване бачення постатей культурно-інтелектуальних діячів. Зважаючи на важливість донесення до широкого загалу заклику підтримки України, виокремлено шосту тематику меседжів до світу. Сьома тематика є найбільш варіативною, позаяк вона презентує події як хроніку війни.