Художні вироби з кольорових металів - Басанець, Т.; Січкарьова, Н. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Асортимент предметів, виготовлених з металу, залежно до призначення поділяється на кілька груп: предмети побуту, ювелірні прикраси, кінська збруя. Вироби побутового призначення — ножі прості та мисливські, щипці для горіхів — «лускорехи», гольшики, протички, швайки, кресало. Як більшість побутових предметів, так і художні вироби з металу пишно орнаментовані. Композиції узорів, технічне виконання — джерело народної художньої традиції, наше велике національне багатство.