Народна пам'ять про голодомор - Дубравін, В. (Народна творчість та етнографія, 1993)
Понад півстоліття приховувалась від громадськості одна з найбільш трагічних сторінок історії нашого народу, що пов’язана з голодомором 1932—33 років на Україні. Лише в середині 80-х років офіційно визнано, що цей голод був справжньою трагедією народу, викликаний злочинним курсом сталінської політики щодо селянства. Якщо під тиском суворого вето на цю тему з боку керівництва радянської держави мовчала вітчизняна історіографія, то не «мовчала» про страхітливі події того часу народна пам’ять. Спогади про голод на Україні передавались з уст в уста від одного покоління до другого. Жахлива драма народу знайшла відображення у фольклорі. Звичайно, замовчування цього лиха негативно відбилося на стані збереження і охорони фольклорних першоджерел. Народні твори такої теми часто-густо не записувались збирачами, а якщо й записувались, то в незначній кількості. Тому багато народнопоетичних зразків майже не дійшло до нас. Нині по крихтах доводиться вишукувати фольклористам народнопісенні матеріали про названі події.