Повідомлення «Вода в обрядовості українців: фрагменти звичаєво-обрядової культури» - Горошко-Погорецька, Л. (Народна творчість та етнологія, 2023)
26 червня 2023 року на засіданні Бюро Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України було представлено до обговорення доповідь «Вода в обрядовості українців: фрагменти звичаєво-обрядової культури» молодої дослідниці, кандидатки історичних наук, старшої наукової співробітниці відділу етнології сучасності Інституту народознавства НАН України, ведучої на радіо «Львівська хвиля», авторки праць «Символіка води в обрядовій традиції жителів Черкащини», «Вода в ритуалі: карпатська традиція» Лесі Горошко-Погорецької. Порушені в доповіді питання розкрили широку палітру застосування приписуваних народною уявою воді магічних функцій, її раціональне використання в санітарно-гігієнічних практиках та народному лікуванні українців.