Етнічна самосвідомість українців XVII ст. - Орловська, О. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Національно-визвольна війна 1648—1654 років під проводом Богдана Хмельницького — поворотний пункт в етнічній історії українців. У вирі героїчних і трагічних воєнних подій як ніколи раніше зміцніло усвідомлення нашим народом своєї єдності, належності до єдиного кореня, права українського народу на свободу. Загальне самоусвідомлення себе найширшими верствами єдиним етнічним цілим, є, як відомо, ознакою завершення процесу етногенезу.