Орест Зілинський і розробка проблеми загальнонаціонального контексту фольклору українців - Кирчів, Р. (Народна творчість та етнографія, 1994)
В «Українській літературній енциклопедії» (т. 2.— К., 1990. — С. 268- 269) Ореста Зілинського визначено як «чеського» філолога-славіста. Не знаю, до якої національної науки відносив себе сам учений, але переконаний, що він належить передусім українській — не тільки за походженням, але й головне за зробленим на ниві українознавства. Праці О. Зілннського з карпатознавчої фольклористики, їх аналітичні дані, думки, положення, ідеї — цінний науковий набуток. Вони актуальні, протистоять і сьогоднішнім спробам штучного відокремлення їх від українського народу. Ці праці заслуговують уважного вивчення і продовження.