Гендерна соціалізація дитини в традиційній культурі українців (кінець ХІХ – середина ХХ століття) - Рендюк, Т.; Турейський, І. (Народна творчість та етнологія, 2024)
Стаття присвячена одному з важливих аспектів української традиційної культури, а саме – статево-рольовому вихованню дитини, її гендерній соціалізації. Актуальність теми зумовлена високою зацікавленістю до особливостей української народної культури, її еволюції та трансформації, необхідністю осмислення визначальних факторів буття українців попередніх поколінь, широким колом питань, пов’язаних із соціальним впливом на людську особистість у минулому та сьогоденні. Процес виховання дитини в українській традиційній культурі передбачав моделювання чітко регламентованих ролей дорослих, символічне закріплення статі та проєктування успішної соціальної ролі в майбутньому.