Покутська вишиванка та елементи народного строю: минуле і сучасність (на основі експедиції Городенківщиною) - Марцінів, Ю. (Народна творчість та етнологія, 2024)
Стаття присвячена дослідженню покутської вишивки як явища етнокультури, зокрема, на Городенківщині. Визначено особливості технік, орнаментів та колірної гами. Тут можна побачити рукав’єнки, рішені й церковані сорочки, плісірівки, спідниці «в пшеничку» та інше цікаве вбрання. Серед орнаментів – здебільшого геометричні фігури та квіткові й рослинні візерунки. Можна також було натрапити на сорочки і з вишитими українськими символами, наприклад, у с. Хмелева. Застосовано техніки вишивання: хрестиком, гладдю, низинкою і навіть на п’яльцях. У ході експедиції простежено, що, попри близькість сіл, виявлено як подібні елементи, так і цілу низку локальних відмінностей у вишивці та народному строї цього покутського краю.