Українське Приазов'я в контексті міжкультурних комунікацій (з експедиційних рефлексій 2018 року) - Боса, Л.; Таран, О. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Маріуполь та прилеглі до нього терени залишаються і нині стратегічними районами для утримання ситуації під контролем української держави. Культурна складова не менш важлива, а то й визначальна для українського вибору місцевих мешканців, незалежно від того, до якої етноспільноти вони належать. Саме такий контекст ураховувався нами під час перебування в Донецькій області (вересень 2018 р.) з метою збирання матеріалів до академічного багатотомного видання «Етнографічний образ сучасної України» (іл. 7, 9). З огляду на ці міркування, ми також охоче відгукнулися на запрошення керівництва Маріупольського державного університету (далі – МДУ) взяти участь у всеукраїнському круглому столі «Культурна ідентифікація української нації на Донбасі», який тоді проходив у місті. Це була унікальна нагода побачити оптику місцевого експертного середовища щодо ідентифікаційних процесів та стану міжкультурних взаємодій на цих теренах.