Поет народних традицій (3 нагоди 130-річчя від дня народження Мусія Кононенка) - Погребенник, В. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Прийшов час ширше розповісти про майже зовсім забутого за останнє півстоліття поета, прозаїка, драматурга, перекладача, публіциста, фольклориста, літературознавця, лексикографа, педагога, громадського діяча Мусія Кононенка (найвідоміший псевдонім — Школиченко; роки життя 1864—1922). Краща частина творчого набутку Мусія Кононенка (значною мірою цінна в аспекті народознавчому, а не тільки в плані фольклоризму, проза й драматургія письменника — нариси «Значні люди на селі», повість «На волі» й роман «Свобода», одноактівка «Верховодниці» та ін.) дає всі підстави ввести в читацький і науковий обіг чесне його ім’я, відмивши від ідеологічних таврувань минулого,— прецінь «він був країни вірний син, коханець волі...» Це образне окреслення гетьмана Мазепи може бути точною характеристикою постаті Мусія Кононенка.