Артбізнес і народне мистецтво - Федорук, О. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Артбізнес у народному мистецтві використовує стилізацію під традицію як основний аргумент збереження достовірності існування твору. Створюється ілюзія істинності народного твору, бо ретроспективний зв’язок із традиціями не є логічним, художньо вмотивованим, а має поверховий характер і підпорядкований інтересам викривлених товарних відносин, що ігнорують норми права і моралі. За таких умов функціонування народного мистецтва набуває комерційних форм і підпорядковане ідеї наживи. Це небезпечно і може призвести до дуалізму цієї функції в залежності від того, чи вона прагнутиме до вивільнення від цього режиму, чи, навпаки, потрапить у цілковиту від нього залежність.