Децентралізація і регіональні політичні еліти (на прикладі Вінницької області) - Горбатюк, М. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Реформа децентралізації, яка передбачає передачу значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування, є однією з найбільш результативних в Україні. Однак аналіз географічної структури створення ОТГ демонструє нерівномірність процесів децентралізації, яка, найвірогідніше, викликана, з одного боку, особливостями суспільно-політичного та економічного розвитку кожного конкретного регіону, з другого, – інтересами регіональних політичних еліт, що визначають їхню позицію щодо цієї реформи. У ході дослідження з’ясовано, що ключову роль у процесі створення ОТГ відігравали обласні державні адміністрації та обласні ради. Зважаючи на наявні повноваження, вони могли як сприяти, так і перешкоджати проведенню реформи децентралізації. Як засвідчив аналіз ролі регіональних політичних еліт у проведенні децентралізації, існує 3 типи ставлення обласного керівництва до реформи: 1) конструктивна позиція (Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Хмельницька, Чернігівська області); 2) пасивний спротив (Київська, Одеська, Вінницька і Черкаська області,); 3) активний спротив (Закарпатська область).