Повернення історико-культурних цінностей в Україну: здобутки та перспективи - Даниленко, О. (Народна творчість та етнологія, 2019)
У статті розкриваються основні аспекти проблеми повернення в Україну історико-культурних цінностей. Стаття містить перелік найзначніших акцій з повернення історико-мистецького спадку в Україну. Загалом, здійснену роботу можна оцінити позитивно: за офіційними даними, з 1992 року в Україну повернулось понад 100 тис. одиниць історико-культурних цінностей. У статті здійснено огляд сучасної ситуації, запропоновано шляхи активізації міжнародної співпраці задля більш ефективної роботи з повернення історико-культурних цінностей в Україну. Увага звертається на те, що в своїй діяльності щодо повернення в Україну історико-культурних цінностей державні органи керувалися рядом міжнародно-правових документів, а недосконалість українського законодавства щодо ввезення / вивезення культурних цінностей значною мірою шкодила повноцінному розгортанню роботи на міжнародній арені. Вказуються можливі складнощі в питанні повернення історико-культурних цінностей. У статті зазначено, що загарбання частини української території на Сході та окупація Криму фактично унеможливили будь-які успішні переговори про повернення історико-культурних цінностей з Російської Федерації. Не применшуючи зробленого в попередні роки, наголошується на важливості продовження активної роботи в цьому напрямі. Дуже важливою складовою комплексу питань, пов’язаних з поверненням історико-культурних цінностей, була популяризація серед широкого загалу в Україні того культурного надбання, що поверталося на Батьківщину. У статті зроблено висновок про те, що повернення історико-культурних цінностей є надзвичайно важливим завданням, оскільки в результаті такої діяльності українська скарбниця поповнюється унікальними творами образотворчого мистецтва, рідкісними архівними матеріалами і книжковими колекціями.