Невідомі сторінки спадщини Опанаса Сластіона - Яцюк, В. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Опанас Сластьон відомий здебільшого як ілюстратор «Гайдамаків». У «Шевченківському словнику» подано, що крім того він проілюстрував ще з десяток творів Кобзаря та виконав малюнок «Канапа Тараса Шевченка». Але виставка «Т. Шевченко в житті О. Сластьона», що була розгорнута в Державному музеї Тараса Шевченка і присвячена 140-річчю від дня народження видатного українського митця-культоролога, представляє його не тільки як інтерпретатора Шевченкового слова, а й дослідника малярського доробку Кобзаря, відомого збирача Шевченкіани, ініціатора створення музею та спорудження пам’ятника Шевченку в Києві.